Met een nieuwsbrief heb je de mogelijkheid om je bezoekers actief te bereiken en hen op de hoogte te brengen van de laatste nieuwigheden en up-to-date informatie op je website.
De MailChimp module gebruik je zowel om een publiek op te bouwen, als om brieven op te stellen.MailChimp Account
Opgelet: Om de MailChimp module te gebruiken heb je een MailChimp account nodig. Maak deze aan op MailChimp.com.

Eens je bent aangemeld bij MailChimp, kan je daar lijsten aanmaken. Verstuurt jouw organisatie enkel algemene nieuwsbrieven, of heb je een specifiek publiek waar je bijvoorbeeld uitnodigingen voor culturele activiteiten naar verzendt? Het kunnen allemaal verschillende lijsten zijn die je kan maken.


Installatie

Ga naar de Paddle Store via de back-end van je website en installeer de MailChimp module.


Configuratie

Om van start te gaan moet je kañooh website eerst toegang krijgen tot je MailChimp profiel. Dit doe je door de juiste API Key in te vullen. Deze kan je na aanmaak van je MailChimp account terugvinden via: http://admin.mailchimp.com/account/api. Of klik in MailChimp rechts bovenaan op ‘Profile’ > ‘Extras’ > ‘API Keys’.

Klik vervolgens op "Create a key"

 • Ga naar de Paddle Store via de back-end van je website
 • Klik op "Instellen" bij de MailChimp module
 • Geef de gegenereerde API Key in
 • Vervolgens kan je beginnen met het aanmaken van inschrijfformulieren die je nadien in een pane op je website kan plaatsen. Klik op ‘+ Inschrijfformulier’ en vul de nodige gegevens in.
 • In deze stap geef je het formulier een titel en kan je kiezen aan welke lijst de ingevulde gegevens worden toegevoegd. De instellingen onderaan, kiezen voor een welkomstbericht of de inschrijving via mail bevestigen, moeten ook via MailChimp verder geconfigureerd worden.

Na de configuratie kan je een formulier plaatsen op je website
 • Je kan het inschrijfformulier op een of meerdere pagina’s als pane op je website plaatsen. Ga naar de back-end van een pagina en klik op ‘Pagina regio’s’ om een pane toe te voegen.
 • Voeg een MailChimp pane toe in een geschikte regio. Selecteer het formulier dat je aanmaakte in de Paddle Store.

Voorbeeld


Nieuwsbrief opstellen

 • Ga naar de back-end van je website 
 • Ga naar Inhoud > Inhoud toevoegen
 • Selecteer in de linkerkolom "Nieuwsbericht"
 • Geef een titel en vul de gegevens van de afzender in
 • Het paginatype Newsletter stel je op dezelfde manier op als een overzichtspagina. Via ‘Pagina-inhoud en opties’ kan je de pagina configureren. Via ‘Pagina regio’s’ kan je een structuur kiezen en verschillende panes toevoegen.

 • Via het ‘Pagina (inhoud)’ pane kan je bestaande inhoud, van eender welk paginatype, in de nieuwsbrief weergeven. Het is ook mogelijk afbeeldingen toe te voegen, vrije tekst aan te maken, …


De lay-out van de nieuwsbrief hangt af van waar deze wordt getoond. Weergegeven als pagina op je website of verzonden via MailChimp. Hieronder zie je een voorbeeld van beide weergaven.

Nieuwsbrief weergave via website


Nieuwsbrief weergave via MailChimp


Nieuwsbrief verzenden

Is de inhoud van de nieuwsbrief volledig en staan alle panes op een mooie plaats, dan kan je de e-mail versturen naar alle abonnees. Klik bovenaan in het pagina-overzicht op ‘Versturen’. De campagne kan onmiddellijk de deur uit, maar je kan ze ook inplannen.